Tijdens de kerstmarkt en Eext zal een naast de gebruikelijke eet en drank kramen (Gluhwein, warme appelsap met Calvados, warme chocolade etc) een zogenaamde koek- en zopiestand worden geplaatst. 

In de 17e tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie. Later, in de 20e eeuw, werd in een koek-en-zopietentje vaak warme punch verkocht.

De koek- en zopiestand zal worden geplaatst aan de rand van het gratis ijsbaantje voor de jeugd. Uiteraard zullen we in de koek- en zopiestand vooral kindvriendelijke producten verkopen. zoals; warme worstjes, chocolade en kwast. Maar op de rest van de markt ......

Recept

Het originele recept voor zopie is als volgt:

Ingrediënten

  • 1 liter bier
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 plakjes citroen
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 dl rum

Bereiding

Breng het bier samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje doortrekken.

Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken!